Blog
21 juli, 2016 - 10:04 | Reacties staat uit voor Hoe is het met…? | Categorie: Leerlingen, Ouders 

Hoe is het met… Berk?

 

Voor leerlingen, ouders en docenten is het leuk en leerzaam om te kijken wat er gebeurt met onze alumni (afgestudeerden). Daarom deze rubriek waarin we onze oud-leerlingen uitnodigen om weer terug op school te komen, we terugkijken en vragen: hoe is het met je? Wat doe je nu? Hoe kijk je terug op je oude school, en wat kun je ons leren over jouw volgende stap?

 

 

Berk is de oudere broer van Puck uit 5 havo. Berk zat op Orion van 2009-2010 tot en met 2013 2014. Hieronder beeld van de presentatie van zijn afstudeerproject in 2014.

 

b1

 

 

 

 

Wat weet je nog van die begintijd?

Tijdens de eerste open dag van een middelbare school die ik bezocht, voelde ik me gelijk thuis. Mensen waren vriendelijk en stapten op me af. Bij de volgende open dagen kreeg ik dat gevoel niet. Het eerste gebouw van het Orion, de locatie Biesdonkweg, was heel tof en had een andere sfeer dan de Waterloostraat. Ik had niet eens het gevoel dat ik naar school ging maar naar een andere plek, een soort woonkamer.

 

Ik kwam van de Rudolf Steiner basisschool, waar al veel projectonderwijs was. En Op het Orion sprak het me aan dat je er kon onderzoeken. Ik had toen al een fascinatie met licht en geluid.

Het gebouw was groot en ruim en met veel glas. Een beetje romantisch beeld heb ik er wel van, het was wel vervallen en te heet of te koud. Dat is hier nog steeds zo te zien. Ik vind dat wel z’n charmes hebben. Het nieuwe gebouw heb ik ook bekeken. De buitenkant ziet er goed uit, en de ontwerpen op Facebook maken me zeker benieuwd.

 

Mijn eerste onderzoeksvraag was: ‘Hoe wordt ik theatertechnicus?’ Een supermoeilijk onderzoek, voor het eerst mindmappen, voor het eerst alles op de laptop. Op de basisschool had ik wel een opstartcursus Word gehad. Ik wist nog niet dat je de computer uit kon zetten via het menu in windows.

 

5342413709_33fb4a0798_o

Hierboven: het kerstontbijt in het gebouw aan de Biesdonkweg, 2010.

 

 

Wat is je bijgebleven van het Orion waarop jij zat?

Het concept waarin onderzoekend leren centraal staat werkte heel goed voor mij. De begeleiding die ik hierin heb gehad en het helpen ontwikkelen van passies en interesses was voor mij heel goed. Daarom ben ik nu met film bezig. Ik zocht altijd naar de ruimte om zelf te bepalen wat ik wil doen. En het reflecteren was ook goed voor me.

Het was in die tijd nog niet altijd even efficiënt of voor iedereen geschikt. Er zijn ook veel kinderen die niet veel hebben met onderzoek en die bij wijze van spreken hun huisdier willen onderzoeken. Vroeger was er meer vrijheid en was de school nog veel kleiner en gingen we vaak naar buiten. Nu is het wat schoolser en verder ontwikkeld, maar het idee staat nog steeds. Het Orion is daarin nog steeds een bijzondere school.

 

Wat houdt je huidige opleiding in en wat doe je daar dagelijks?

Ik ben na het Orion – ik was niet geslaagd – naar het Kellebeek College gegaan en heb daar de Havo afgemaakt. Overdag school en huiswerk, veel vrije tijd voor een sociaal leven. Een heel anders systeem met reguliere lessen, dat was wel flink anders. En toen dacht ik dat ik een tussenjaar wilde.

In die tijd ben ik met Hedwig en Pim die hier nog op school zaten op reis gegaan. We hadden het idee om met zo min mogelijk geld te reizen en dit te filmen. Couchsurfing – het overnachten bij mensen thuis op de bank via een app –  het lot laten bepalen waar en hoe je reist, dat is heel gaaf, en zeker spannend als je eigenlijk een beetje een control-freak bent zoals ik. Maar het onbekende ontdekken, zoals op Rhodos of in Parijs, en er een programma van maken is supergaaf. Ik heb nu dus Grens&Loos als programma, 2 juli komen er nieuwe afleveringen aan op Facebook.

 

Hoe is je passie uitgegroeid tot jouw werk- en studierichting nu?

Bulb is mijn eigen bedrijf. Ik ben het een poosje geleden gestart. Ik was met allerhande bijbaantjes bezig in het tussenjaar en mezelf redelijk tegengekomen. Tegelijk was ik al sinds de tijd van het Orion bezig was met ontdekken en ondernemen op mediagebied , alleen had ik nog niet echt een keuze gemaakt of ik er mijn  werk of studie van ging maken. Steeds vaker werd ik gevraagd om te filmen, licht, geluid  of andere media te verzorgen. Ik ging ook zelf bedrijven aanschrijven, via de mail mezelf promoten. Zo werden kleine klussen langzaam grotere klussen.

Het was wel een onzekere tijd, het kostte erg veel moeite om de stap te zetten om voor jezelf te gaan beginnen. Op suffe bijbaantjes blijven solliciteren en voor safe gaan, dat wilde ik ook niet meer. Dan liever een vakidioot. Nu is mijn grootste klus af: een project van drie maanden filmen en produceren van een commercial. Het was heel vet om met zeven man uiteindelijk een filmpje van 1,5 minuut te hebben gemaakt. Dat klinkt misschien raar, maar het is heel tof om dan met een team van jonge mensen te werken. Bijvoorbeeld met een componist en een voice-over  te hebben gewerkt een mooie ervaring.

Het laatste nieuws is dat ik voor Artcadia werk op projectbasis. Ik film en produceer alle filmpjes bij de scholenwedstrijd die ik vijf jaar geleden als deelnemer met Orion heb gewonnen. Dat ik bijna ja heb gezegd tegen een bijbaan als bezorger kan ik me nu niet meer voorstellen.

 

b

 

Is er meer concrete aansluiting van het Orion-onderwijs, zoals onderzoek, autobiografie en lob, op jouw leven nu?

Dus onderzoeken en presenteren heeft me wel geholpen. Ik heb een onderzoek over film gedaan en hierover een film gemaakt   in de vierde klas. Dat was wel win-win. Destijds had ik al een youtubekanaal wat goed werd bekeken en zo ging het balletje rollen. Presenteren was iets wat ik heb geleerd. Van buikkrampen voor de presentatie ging het me steeds beter af, gewoon door het vaak te doen. En ik werd van verlegen en introvert heel snel wat uitgesprokener. Nu klets ik makkelijk met iedereen ook in nieuwe situaties en met humor. Het is dus wel belangrijk om dat goed te kunnen en daarin ben ik gegroeid. Nu is het zelfs zo dat ik het leuk vind als ik nieuwe klanten spreek . Ik zou best ergens presentator willen worden.

 

Als je iets zou mogen veranderen aan het onderwijs, wat zou het zijn?

Het voortgezet onderwijs, en met name het havo en vwo, hebben een hoog theoretisch gehalte. Er is zoveel te leren door het te doen. Ga geen tekstover kikkers leren, snij er een open! Dat vat het wel samen. Vooral voor jongens. Het stompt soms ook een beetje af. Je weet wel dat je een basis moet leggen, en ik ben wel voor hard werken, of werken met een drive, maar als kind is dat lastig. Je wil meer tijd voor jezelf en je vrienden.

 

Wat is je volgende stap op werkgebied?

Bulb is het bedrijf dat ik naar de toekomst wil brengen. Ik voorzie dat ik uiteindelijk naar een grotere creatieve ondernemersstad wil, zoals Rotterdam of Eindhoven. Dus uitbreiden, netwerken. En op mezelf wonen. En een rijbewijs. Een ander doel is al ik voortaan  stagiairs of personeel kan betalen. De overweging ooit nog te studeren  blijft wel bij me.

Je kan meer van Berk’s werk vinden op www.bulbmedia.nl

 

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld.

Webdesign: Webgrades