20 juni, 2016 - 12:54 | Reacties staat uit voor Orion’s Cecile wint Kunstbende 2016! | Categorie: breda, campus, Dashboard, Docenten, Inspiratie, Kunst, Kunst & Cultuur, Leerlingen, Ouders

Naamloos

Voor het derde jaar op rij stonden leerlingen van het Orion Lyceum in de finale van de landelijke Kunstbende. Dit jaar waren het Cecile, in de categorie Expo, en de band Frantic van Mike, Tjarda en Bas. Gefeliciteerd allemaal!

13062924_997911896930841_2967228126929977672_o

En voor Cecile is het wel een heel bijzondere deelname geworden, want ze won de hoofdprijs. De prijs die ze hiermee krijgt is een plek om te exposeren in het Stedelijk Museum.

“Hij vroeg of ik achterop wilde en ik zei ‘ja’, maar een bagagedrager had hij niet.” Dit is de titel van het werk. Het laat vier foto’s zien van Cecile terwijl ze slaapt.  De titel verwijst naar een droom die Cecile heeft gehad. Hierin speelde een gebeurtenis die voor de kunstenares past bij de foto’s. Het laat zich ook niet anders of beter uitleggen, juist omdat het met dromen te maken heeft. Dat je het slaapkunst kan noemen klopt dus, dat het boeiend en prachtig is om naar te kijken zie je al.

Het werk gaat over identiteit. Cecile: ‘Ik heb het gemaakt om mezelf beter te leren kennen. Het is een poging mijn zelfbewustzijn te vergroten. Tijdens je slaap verlies je je bewustzijn. Als je slaapt ben je wie je bent, zonder dat je iets probeert te zijn. Misschien dat je daardoor, wanneer je slaapt, werkelijk bij de ‘kern’ van je identiteit komt. Ik vind slaap sowieso een interessante toestand, omdat het noodzakelijk is om te kunnen leven, maar niemand precies weet waarom.’

Het geheel van foto’s maakt nog deel uit van een installatie, waarbij er licht wordt geprojecteerd op de foto’s en er dromen te horen zijn. In het profielwerkstuk is er theorie gekoppeld aan dit praktijkwerk, dat uiteindelijk werd beoordeeld met het cijfer 10. Een unicum, waar behalve Cecile ook de school trots op is.