Blog
25 mei, 2016 - 12:51 | Reacties staat uit voor Vluchteling in de klas: terugblik Studium Generale leerjaar 4 | Categorie: Compassie, Dashboard, Inspiratie, Leerlingen, Studium Generale 

 

 

IMG_6339

 

Afgelopen vrijdag ontvingen we op het Orion voor het Studium Generale van leerjaar 4 gasten: Mustafa en Laura, die werken voor PAX. Mustafa is een vluchteling uit Syrië en hij vertelde ons zijn verhaal: van mens naar vluchteling. Het was goed om op deze manier te horen en te zien hoe dat is, vluchten uit een land.  We blikken hier terug op een indringend, eerlijk en menselijk verhaal.

 

Thomas uit leerjaar 4 zegt in zijn reflectie:

‘Toen ons werd vertelt dat er een vluchteling bij ons op school kwam om te vertellen schrok ik een klein beetje. Ik stelde me er namelijk een vrouw met hoofddoek bij voor die erg in shock was door wat ze allemaal heeft meegemaakt tijdens het vluchten. Ik dacht dat het dus een beetje een zielige boel werd, waardoor ik er totaal geen zin in had. Ik dacht dat zij alleen maar ging vertellen over hoeveel ze geleden heeft in Syrië en hoe de reis door de landen was.’

 

‘Toen Mustafa de klas in kwam, zag ik dat het totaal niet was wat ik me er bij voor had gesteld. Het was namelijk een net geklede, relaxte man in de 40. Hierdoor ging ik met een open-mind naar zijn verhaal luisteren. Hij begon over zijn persoonlijke leven in Syrië. Dit vond ik het interessantst. Hier heb ik denk ik ook het meeste van geleerd omdat, je in de media vaak de verhalen hoort over hoe het vluchten zelf was en hoe ze het nu in Nederland hebben. Ik wist dus helemaal niet hoe een normaal leven er in Syrië uitzag.’

 

IMG_6341

Met veel beelden van zijn situatie en persoonlijk leven kregen we een idee van een aantal fases die hij heeft doorlopen. Mustafa vertelde over zijn persoonlijk leven voor de opstand, zijn werk als onderwijzer en schoolhoofd. Hoe zijn leven en dat van zijn vrouw en kinderen veranderde door de opstand en oorlog, zijn keuze om te vluchten in de regio Syrië en Irak. Hoe ingewikkeld die keuze is in een dictatuur. Het hopeloos worden tijdens de vlucht, het langzaam minder mens voelen omdat je je thuis kwijtraakt aan bombardementen en onveiligheid. Hierdoor besloot Mustafa te vluchten naar Turkije, zijn gezin te verlaten om in Europa, uiteindelijk Nederland te proberen via gezinshereniging een veilig nieuw leven op te bouwen. Dat is gelukt.

 

Hoe denken wij in Nederland hierover? Thomas: ‘De keuzes die Mustafa heeft gemaakt, ben ik het volledig mee eens. Dit komt omdat ik ze waarschijnlijk precies het zelfde had gemaakt. Op het moment dat hij niet zelf kon kiezen wat hij ging doen als schoolhoofd ging hij weg. Op dat moment is de democratie namelijk ook weg. Ik zou toch zijn persoonlijke leven nog wat uitgebreider willen horen.’

 

IMG_6342

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld.

Webdesign: Webgrades