23 maart, 2016 - 02:37 | Reacties staat uit voor Bespreking van de aanslagen in Brussel in de klas. Wat is dat eigenlijk, terreur? | Categorie: Docenten, Leerlingen, Ouders
12072787_1223239957716860_7635439702674867787_n
Gisteren kwamen de beelden uit Brussel binnen.  Een aanslag op burgers. Op 2 uur reizen afstand kun je daarbij opmerken dat het wel erg dichtbij komt. Ook voor Nederland had dit direct gevolgen. Deze verontrustende beelden en berichten bereiken iedereen, dus ook onze leerlingen. En de reacties zijn divers. Bij sommigen is het bericht niet eens aangekomen, anderen negeerden het. Op school hebben we dit niet meegemaakt, maar de reacties hadden natuurlijk ook wel eens in de emotionele sfeer boos, bang of verstijfd kunnen zijn. Het roept vragen op. Hoe schatten we dit op waarde? Wat moeten we hiermee?
street art
Als school hebben we de taak om dit soort incidenten te duiden en te plaatsen in een bredere context. Om het volledige beeld te geven, om reacties vanuit emotie en verstand een plaats te geven, en waar nodig gerust te stellen. In klas 4 werd daarom vanochtend tijdens leerplantijd gesproken over de vraag wat terrorisme eigenlijk is. Daarbij keken we het begin van de uitzending van Beatrice de Graafs zeer toegankelijke lezing bij DWDD University over terrorisme. KLIKOPDEZELINK  Interessante opmerkingen die voorbij kwamen: je kan stellen dat de kans op een blikseminslag, of om op de weg van huis naar school op werk te worden aangereden, vele malen groter is dan geraakt te worden door een bom van een terrorist. Of: de geschiedenis laat een lange reeks van terroristische aanslagen in de Westerse wereld opnoemen van allerlei politieke en religieuze fanaten. Het is maar welke definitie van terreur je gebruikt.
images
Een goed gesprek daarover was dus nuttig.  In een discussie moeten feiten en meningen goed gescheiden kunnen worden. Zeker bij complexe zaken. Voor iedereen in Nederland gaat het leven vandaag waarschijnlijk ook gewoon verder. En dat is maar goed ook. Aan iedereen die zit met vraag hoe hier mee om te gaan; we hopen dat dat in ieder geval met als enige wapens kennis en een onderbouwde mening zal zijn. Vandaar dat we de aflevering hierboven aanbevelen.
pen