Blog
18 maart, 2016 - 02:32 | Reacties staat uit voor Militair in de klas: moeder op uitzending naar Mali | Categorie: Docenten, Inspiratie, Leerlingen, Presentatie, Studium Generale 

 

Emmy, de moeder van Koen uit leerjaar 1 werkt voor defensie en vertrekt binnenkort voor een missie naar Mali. Militair en moeder, dat is een interessant gegeven.Een goede reden om haar uit te nodigen en in de klas te vertellen over wat daar allemaal bij komt kijken. Eerstejaars Nikki maakte onderstaande reportage. Voor alle foto’s klik je naar Orion’s FLICKR: https://www.flickr.com/photos/orioncollege/albums/72157665928354701

 

IMG_0411

 

De moeder van Koen gaat binnen 2 weken naar Mali, op uitzending. De moeder van Koen is namelijk beroepsmilitair. Ze is een Aalmoezenier, dit is een ander woord voor pastor. Dit beroep houdt eigenlijk in dat zij kijkt naar de mens achter de militair. Dus hoe het gaat met iemand en het bespreken van allerlei levensvragen. Het werk gaat dus eigenlijk allemaal over het leven. Je moet voor dit beroep de studie Theologie studeren, een van de langste studies die er bestaan.

 

DSCN0760

Onze kennismaking begon zoals in het leger. Als eerste gingen we opstellen, we leerden ‘op de plaats rust’ kennen, ‘geef 8’ en ‘groeten’.

 

Op 3e paasdag staat Emmy in Eindhoven, ze krijgen dan een soort afscheidspeech en dan zwaaien ze de familie en vrienden uit. Ze gaat dan met het vliegtuig naar Mali.
Het vliegtuig is gepantserd en er zitten bijna geen ramen in omdat deze kwetsbaar zijn. De moeder vertelde ons ook dat ze weleens is beschoten in zo’n vliegtuig, gelukkig is er niets gebeurt toen, maar het was natuurlijk wel even heel spannend!

 

DSCN0759

 

Emmy heeft veel verteld over Mali. De militairen die uitgezonden worden zitten 5 maanden lang tegen voornamelijk zand aan te kijken. Ook zitten ze meestal in een tent omdat er kans op Malaria is en dat wil je liever niet oplopen. Er staat een 400 jaar oude moskee (Djenné) van zand in Mali, maar dat soort dingen willen de criminelen graag kapot maken. Heel zonde natuurlijk van zo’n historisch gebouw.

 

mali

Mali was vroeger echt steenrijk, de koning was zelfs de rijkste man met 400 biljard dollar, hij was dus rijker dan de rijkste man nu, Bill Gates. Ze hebben die rijkdom echter helaas niet vast kunnen houden en in de 19e eeuw liep het nog verder uit de hand en werd het land arm. Het staat op de 176e plaats van de 187. Het rijkste land ter wereld is  nu Noorwegen die staat dus op nummer 1 van de 187. Er wonen ongeveer evenveel mensen in Mali als in Nederland, maar Nederland past wel minimaal 30 keer in Mali
. Houdt in dat er in verhouding niet zoveel mensen in Mali wonen dan in Nederland. De criminelen kunnen zo makkelijk wapens en dergelijke verstoppen omdat er zoveel lege stukken land zijn waar vrijwel niemand komt.

 

IMG_0410

Vervolgens is het land wel onafhankelijk geworden, ze zochten een sponsor die hun land kon helpen, uiteindelijk wilde Rusland bijspringen. In 1990 kregen vrouwen stemrecht vanuit het westen. In 2012-2013 was Gadaffi de dictator die te weinig mensen had om voor hem te werken. Omdat er weinig werk was voor de mensen in Mali gingen zij naar Gadaffi, om voor hem te werken. Ze leerden hier vechten en schieten. De Malinezen werden er niet gelukkig en al helemaal niet dat Mali steeds kleiner werd. Ze wilde hun land behouden en vroegen  Frankrijk en de VS om hulp. Na Frankrijk in actie was gekomen volgenden de VS ook. Zij hebben een groot gebied weer ‘’schoongeveegd’’. De moeder van Koen gaat op deze missie vanuit de VS.
95% van de bevolking in Mali is islamitisch. Ze hebben wel vaak een andere vormen binnen de Islam, zo hebben ze bv het Soefisme. De officiële taal is in Mali is Frans (10%) maar de meeste spreken Bambara (90%).

 

download

De militairen sporten wel, maar doen dit al om half 5 in de ochtend omdat het anders veel te warm is, het kan wel oplopen tot 60 graden! Doordat het zo warm is, is er ook een water te kort. De moeder van Koen en haar collega’s mogen dus bijvoorbeeld maar 4 minuten douchen, er hangt dan ook een bordje met daarop: ‘Combat shower’.
Het is ook echt een hele verandering tussen deze 2 landen dus als je weer terug komt van 5 maanden in een woestijn is je bloed dikker geworden en blijf je een hele tijd nog heel veel drinken wat helemaal niet meer zo nodig is.
Het is dus vooral weer heel erg wennen als je terug bent, maar niet alleen voor de moeder van Koen, ook voor Koen en de rest van het gezin is het weer aanpassen.Je denkt misschien in het begin dat het helemaal niet zo erg is als 1 van de 2 van je ouders weggaat maar als er dan ook echt een weggaat, dan pas sta je stil dat het veel minder leuk is dan je denkt. Iemand zo lang moeten missen waar je veel omgeeft, dat is toch pittig.

 

Nikki

Reacties zijn uitgeschakeld.

Webdesign: Webgrades