23 oktober, 2015 - 10:09 | Reacties staat uit voor LOW Praag: bezoek Terezin | Categorie: Leerlingen, LOW, Ouders

IMG_1288

De laatste dag van de LOW betekent vrije keuze. De meesten kozen voor een activiteit binnen Praag (uitslapen niet uitgesloten), toch was er ook weer een bijzondere excursie. Een vijftal leerlingen en docent trokken er op uit om voormalig concentratiekamp Terezin (Theresienstadt) te bezoeken. Geen vrolijke plaatjes in dit bericht, zo op de laatste dag dus. Klik je op de foto dan kom je gelijk in de fotostream met nog meer beelden.

Terezin was geen massavernietigingskamp maar een doorvoerkamp. De getallen die we om onze oren kregen geslingerd kunnen eigenlijk niet goed het menselijk leed uitdrukken. Net zo min als dit korte stukje tekst met wat foto’s. Wat kun je vertellen over een concentratiekampbezoek? Een korte poging.

We hebben veel gezien en gehoord onder begeleiding van een gids. Hij vertelde meer over de omgeving van het kamp en de historische context van het kamp zelf, we ontmoetten enkele mensen die er werken en ook de mensen die hier nu opnieuw wonen in het weer in gebruik genomen dorpje. In deze vreemde omgeving, een mix van groen gras, de alomvattende resten van verdedigingswerken uit de 18e eeuw en een dorp die samen het kamp vormden, waren gedenkplaatsen, begraafplaatsen, een massagraf, een crematorium te bezichtigen. Daarnaast een centraal museum en enkele huizen die in oude staat zijn hersteld. Een indrukwekkende ervaring.

IMG_0209

IMG_0263

IMG_0208

IMG_0211

Enfin, hoewel een stemmige indruk zeker achterblijft bij de leerlingen togen we tijdig terug naar Praag;uiteindelijk sloten we de avond in gezamenlijkheid af met een groepsdiner. Morgen vliegen we terug!