23 september, 2015 - 08:31 | Reacties staat uit voor Aankondiging: Studium Generale leerjaar 1 vrijdag 2-10-2015 | Categorie: Docenten, Leerlingen, orion uren, Ouders, Studium Generale

Vrijdag 2-10-2015 krijgen de leergroepen van leerjaar 1-4 de eerste ronde Studium Generales van dit schooljaar. Tussen 14.00 en 15.30 uur betekent dat voor iedere groep een bijzondere invulling. Inspirerend, leerzaam en in ieder geval verrassend anders dan de lessen en docenten. Hieronder de pitch van de gastsprekers en hun invulling voor leerjaar 1. Ouders zijn van harte welkom om te komen kijken en luisteren.

Leerjaar 1, klas A

Annamária Paizs – Google en Youtube

paizs

Mijn naam is Annamária Paizs, ik ben beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving. Wat doe ik voor de klas? Ik deel mijn passie voor kunst met kinderen en jongeren. Ook daag ik ze uit om kritisch te kijken naar de beelden die ze dagelijks te zien krijgen. Google, Facebook, Flickr, Tumblr, Pinterest, Youtube, maken allemaal deel uit van onze dagelijkse ‘beeldenstroom’. Ze bieden een geweldige ruimte om gratis beelden met elkaar te delen en onze creatieve kant naar buiten te brengen via plaatjes, filmpjes, muziek etc.

Sommige mensen denken dat ze werkelijk op internet zijn wanneer ze Google gebruiken. Het is toch echt anders: Google zet je eerst even hun bril en bepaalt eigenlijk hoe ver je kunt rondkijken. De ontwikkelingen van de digitale media, en de manier waarop we beelden en informatie met elkaar delen via internet vind ik ik fascinerend. Tegelijk roept het wat vragen in mij op. In deze studium generale ga ik met jullie Google en Youtube onder het vergrootglas leggen. We gaan ‘achter de schermen’ kijken, we gaan als het ware de steen van deze giganten omhoog tillen om te zien wat eronder krioelt. Hierbij ga ik jullie bestaande kennis met wat interessante nieuwtjes aanvullen.

googlebril

Leerjaar 1, klas B

Samer Alzaidy – Strip & Filosofie

samer

Samer Alzaidy. Schrijver, fotograaf en filosoof. Bijna iedereen op Orion kent Samer. Hij is een filosofiedocent met een bijzondere stijl. Niet hij, maar jij doet het denkwerk. En zo hoort het bij filosoferen. En de praktijk? Dat is het leven! Samer maakt dan ook duidelijk hoe alledaags zijn onderwerpen zijn.

“Tijdens het Studium Generale “Filosofie, strip en literatuur” zullen we aan de hand van een stripverhaal kennismaken met een filosofisch probleem. We zullen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen voor dat probleem, en onderzoeken of de mogelijke oplossingen tot nieuwe problemen leiden…”

stripfilosofie