31 augustus, 2015 - 01:59 | Reacties staat uit voor Morgen: Compassie en Onderzoek | Categorie: Dashboard, Docenten, Leerlingen, orion cinema

foto1

Wat is dit voor een oude foto? Nou, dat zit zo. Ooit tekende Orion als eerste school in Nederland het Charter for Compassion. En het begint een traditie te worden. Morgen beginnen we wederom het schooljaar met een belangrijk thema compassie. We doen dat door ons af te vragen en te bespreken wat dat is, en hoe we met elkaar om willen gaan. Hier op school en overal. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door te kijken wat we met deze internationale organisatie te maken hebben, voorbeelden van wat compassie is en voor ons kan betekenen boven te halen en te bespreken wat we iedere dag kunnen doen om zelf een prettig leefklimaat te bereiken.  Hoe we dat precies doen verandert ieder jaar een beetje. Aan het eind van de ochtend nodigen we de leerlingen per groep weer uit tot een eigen lijst van omgangsvormen te komen en wordt iedereen uitgenodigd om het Charter te tekenen. Zo houden we het levend.
foto5

• Leerjaar 1 zal kennismaken met compassie door de film van de Japanse schoolmeester Kanamori te kijken en te bespreken.
  • Peter Leslie zal de leerjaren 2 en 3 van een introductie voorzien, waarna zij in gemengde groepen gaan speeddaten.
  • Yara Vrolijks, schrijver, blogger, en oprichter van het Committee MindfulCo bij University College Utrecht zal aan klas 4 en 5/6 vertellen over hoe haar leven langzaam verwikkeld is geraakt met compassie. De examenleerlingen zullen zich als afgevaardigden verdelen over de rest van de school.

foto3

Hier kom je meer te weten over wat het Charter for Compassion is.

KLIKKKKKK

In de middag gaan we aan de slag met het onderzoek. Ook dit is een opstartsessie, want onderzoeken en onderzoekend leren zul je net als het in de praktijk brengen van compassie nog veel aan vaak doen als Orion-leerling. Eenvoudig gezegd, morgen beginnen we bij stap 1 van het beeld hieronder.

De_stappen_van_onderzoekend