02 juni, 2015 - 03:27 | Reacties staat uit voor Bezoek Rijksmuseum door de ogen van Juliette | Categorie: Geen categorie, Leerlingen, Ouders

Door Juliette uit klas 4 – Op donderdag 7 mei zijn wij met een aantal kunstleerlingen naar Amsterdam gegaan.  Het idee om naar Amsterdam te gaan kwam van docent Marianne, omdat dit betrekking had op de stof die behandeld werd voor de vwo’ers.  Zij zouden naar het Rijksmuseum gaan, hier werden namelijk de late Rembrandts geëxposeerd. Omdat er vanuit ons (de havisten) ook interesse was, werd besloten om er een gezellig uitje van te maken met zowel de havisten als de vwo’ers. Ook een aantal mensen uit de vijfde klas gingen mee.

Eerst was  het idee er om alleen naar het Rijksmuseum te gaan. Dat was op zich al leuk, maar het werd nog leuker omdat de vader van Wies, Jaap Heijmeijer, veel kennis had over Amsterdam. Hij was hier namelijk zelf gids geweest. Dit was een mooie toevoeging  en zo beloofde het een mooie dag te worden.

DSC07800

We vertrokken met de trein richting Amsterdam. Toen we aankwamen begon de wandeling.  Ik was al een paar keer eerder naar Amsterdam geweest, onder andere een keer met school, dus ik had verwacht niet echt nieuwe dingen te zien. Toch was dit wel het geval!  Zo zijn we door plekken, zoals de Jordaan, gelopen. Hier was ik nog nooit geweest dus dat was leuk om te zien. Ook hebben we stilgestaan bij de architectuur van de huizen in Amsterdam.  De diversiteit in gevels was me daarvoor nooit echt opgevallen. Elke gevel past weer bij een andere tijd, dat was leuk om te zien. Ook het hotel Prins Hendrik aan de Prins Hendrikkade was de moeite waard om een keer bij stil te staan.  De bekende trompettist Chet Baker is hier namelijk van het dak gesprongen. Als ik er normaal gesproken was langsgelopen, had ik het als een van de vele hotels in Amsterdam gezien. Nu bleek dat er een heel verhaal achter zat, dat was mooi om te zien.

DSC07802

Dat meer mensen het idee hadden om Amsterdam te gaan bezoeken, was duidelijk zichtbaar. Rond de toeristische trekpleisters als het Anne Frank huis was het ontzettend druk.  Jaap vertelde ook nog een stukje familiegeschiedenis. Een van zijn familieleden woonde namelijk ten tijde van de oorlog, dicht bij het huis waar Anne Frank ondergedoken zat. Een merkwaardig verhaal dus. Hierna zijn we richting het vondelpark gelopen en zo kwam het einde van de wandeling in zicht.

74081_org

Na de lunch in het Vondelpark begon het tweede deel van de dag; het Rijksmuseum.  We begonnen met een rondje langs de werken die er altijd hangen. Niet geheel verrassend was het op de plekken waar de bekendere werken zoals het Melkmeisje hingen, een stuk drukker.

11091022_10206839309370887_5886153161516459560_o

Hierna gingen we naar de expositie van de late Rembrandt.  Hier hingen heel veel werken die me echt heel erg aanspraken. Zo hingen er werken van bijvoorbeeld zijn zoon Titus, het werk met de naam ‘Titus in de lessenaar’  vond ik een van de mooiste werken die daar hingen. Omdat iedereen graag foto’s maakte van de werken en hierdoor grote drukte ontstond, kreeg je niet echt goed de kans om sommige werken van dichtbij te bekijken. Dat was wel jammer. Verder hingen er ook veel schetsen van Rembrandt.  Samen met Tes en Bas probeerden we er achter te komen waar het werk over ging en welke beeldtechnieken erin werden gebruikt. Het was leuk om de theorie die je in de kunstles leert eens in de praktijk toe te passen. Nadat ook deze tour was afgelopen, gingen we voldaan naar huis. Het was een erg leuke en leerzame dag.

ANP-31361682-2048x1328

Juliette