30 mei, 2015 - 03:32 | Reacties staat uit voor Typisch Orion: het onthaal, maar dan met een quizzzzz | Categorie: Docenten, Leerlingen

Aarts, PuckDenessen, Erik

Door Puck en Erik. Puck zit in havo 4 met als leergroep-begeleider Erik. We gaan jullie iets vertellen over het onthaal, een wekelijkse opstart van leerplantijd. Iedereen kent het, maar iedere klas en leergroepbegeleider maakt er weer iets anders van. Hoe doen we dat in klas 4?

Aan het begin van het schooljaar heeft de klas met Erik afgesproken dat iedereen een onthaal doet. Tot zover niets nieuws. Maar Erik kan nogal zeuren over de traditie Cake van de week, waarbij het onthaal volgens hem wordt misbruikt tot een excuus om cake of rommel uit de supermarkt als traktatie te eten. Hij heeft daarom bepaald dat we zelf kiezen wat er in het onthaal gebeurt, zolang we degene die aan de beurt is maar beter leren kennen en er zelfgemaakte etenswaren worden getrakteerd. Dat is ons wel goed bevallen.  Zo kwamen er presentaties van hobby’s voorbij, demonstraties van messenverzamelelingen, nieuwsitems en nog veel meer voorbij. Het onthaal is in ieder geval een afwisselende traditie, zo blijkt maar weer. Hoe dan andere klassen dat eigenlijk?

Afgelopen vrijdag was het de beurt aan Puck om een onthaal te organiseren voor de klas. Ze besloot om een quiz te maken voor de klas. De quiz ging over haarzelf. Ze wilde kijken hoe goed de klas haar kent en hen nieuwe weetjes over haar kon leren.  Puck: ‘Hiervoor heb ik gebruikgemaakt van Kahoot. En dit is eigenlijk wat ik iedereen wil tippen. Kahoot is een website waar je quizzen op kunt maken. Wij als klas gebruiken deze methode wel eens in de scheikunde lessen van Mathijs. Zo kunnen we op een leuke manier onze kennis toetsen/oefenen en doet iedereen zijn best om eerste te worden.’

kahoot

Het werkt heel simpel en het ziet er gaaf uit. Stap 1. Op het digibord komt een vraag te staan, daar onder komen na twee tot drie seconden de antwoorden waar je uit kunt kiezen bij te staan. Op je telefoon, tablet of laptop is het dan de bedoeling om het juiste antwoord aan te klikken. Hoe sneller je het juiste antwoord geeft, hoe meer punten je krijgt. Na afloop kun je de statistiek van iedereen teruglezen.

Het was van tevoren overduidelijk dat mijn beste vriendin in de klas kon winnen, maar het bleef spannend tot het einde. Misschien iets voor andere klassen en het onthaal?

Groeten,

Puck en Erik