Blog
18 mei, 2015 - 03:09 | Reacties staat uit voor Aankondiging Studium Generales a.s. vrijdag | Categorie: Docenten, Geen categorie, Leerlingen, orion uren, Ouders, Studium Generale 

Aanstaande vrijdag is er om 14.00 uur weer een ronde Studium Generales. Een tweetal nieuwe gastdocenten en onderwerpen komen langs; ook is er aantal bekende docenten en onderwerpen , nu voor een andere klas. Hieronder een overzicht. Mochten er geïnteresseerde ouders zijn, graag even aanmelden op e.denessen@orionlyceum.nl

1aAnnamaria Paisz– Google en Youtube 1bMicha vd Palen-Forensisch onderzzoek 2Samer Alzaidy- Lichaamstaal

 

3Walter vd Calseyde– Het waarom van Breda

 

4 + 5vPepijn Reeser- Onderzoeken en schrijven na de middelbare school
       

 

Leerjaar 1 klas A

Annamária Paizs – Google en Youtube

 

paizs

 

 

 

 

Mijn naam is Annamária Paizs, ik ben beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving. Wat doe ik voor de klas? Ik deel mijn passie voor kunst met kinderen en jongeren. Ook daag ik ze uit om kritisch te kijken naar de beelden die ze dagelijks te zien krijgen. Google, Facebook, Flickr, Tumblr, Pinterest, Youtube, maken allemaal deel uit van onze dagelijkse ‘beeldenstroom’. Ze bieden een geweldige ruimte om gratis beelden met elkaar te delen en onze creatieve kant naar buiten te brengen via plaatjes, filmpjes, muziek etc.

 

De ontwikkelingen van de digitale media, en de manier waarop we beelden en informatie met elkaar delen via internet vind ik ik fascinerend, tegelijk roept het wat vragen in mij op. In deze studium generale ga ik met jullie Google en Youtube onder het vergrootglas leggen. We gaan ‘achter de schermen’ kijken, we gaan als het ware de steen van deze giganten omhoog tillen om te zien wat eronder krioelt. Hierbij ga ik jullie bestaande kennis met wat interessante nieuwtjes aanvullen.

 

 

 


Leerjaar 1 klas B

Micha van der Palen – Forensisch Onderzoek

 

micha

 

 

 

 

Witte pakken op een plaats delict. Iedereen heeft vast wel eens CSI gekeken en gezien hoe de meest absurde misdaden worden opgelost. Maar gaat dit nu ook zo in het echt? Kan aan de hand van een foto de dader worden opgepakt? Wat zegt het wanneer je een vingerafdruk vindt en wat kun je daar nu eigenlijk mee?

 

Ik ben Micha van der Palen en ik ben forensisch laborant. Ik wil jullie laten zien hoe het onderzoeken van een misdaad werkelijk gaat. Waar moet je nou echt op letten? Laat je nieuwsgierigheid naar boven komen, sta open voor alle mogelijkheden en hopelijk kunnen jullie straks ook je eigen misdaad oplossen.

 

Leerjaar 2

Samer Alzaidy – Lichaamstaal

Samer gaf al eens een hele keuzecursus over dit onderwerp. In het Studium Generale zal hij een best of selectie maken uit deze onderwerpen. Bijvoorbeeld het ontcijferen wat anderen verzwijgen maar met hun lichamen verraden; bewuster met jouw lichaam communiceren en daarmee mensen beïnvloeden; een argument opbouwen; argumenten ontkrachten; mensen verleiden om jouw ideeën te accepteren en over te nemen; hoe je een betere gesprekspartner kunt worden; hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen jou aardiger, betrouwbaarder en interessanter gaan vinden.

 

samer

 

 

Schrijver, fotograaf en filosoof. Bijna iedereen op Orion kent Samer. Hij is een filosofiedocent met een bijzondere stijl. Niet hij, maar jij doet het denkwerk. En zo hoort het bij filosoferen. En de praktijk? Dat is het leven! Samer maakt dan ook duidelijk hoe alledaags zijn onderwerpen zijn.

 

 

 

Leerjaar 3

Walter van de Calseyde – Het waarom van Breda

Ja, waarom? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een stad bestaat. Ergens ligt. In leven blijft. Groeit en bloeit. Maar voor alles is wel een oorzaak of een reden. Ook voor Breda. 20.000 jaar geleden is dat al begonnen. Eerst bedekten massa’s ijs de Noordzee. Mammoeten en neanderthalers liepen te voet naar wat nu Engeland heet, en terug. Gure poolwinden bliezen heel veel zand richting het huidige Nederland. Zo ontstond bijvoorbeeld een hoop zand van een meter of 4 hoog ten oosten van de Mark.

 

Jagers, vissers en verzamelaars van alles wat eetbaar was, kenden al de twee belangrijkste voorwaarden om een aangenaam leven te leiden: voldoende drinkwater en droge voeten. Daarom was die hoop zand bij de Mark zo aantrekkelijk voor een aantal van hen om er te blijven. Er een hutje te bouwen en later een boerderij, want de grond was er ook nog eens vruchtbaar. Zo is Breda begonnen.

 

 

En toen? Toen kwamen er slimme en machtige mannen die besloten om tol te gaan heffen bij een van de weinige plaatsen waar je de Mark kon oversteken. En die deze bijzonder winstgevende plek beschermden vanuit hun stevige burcht. Die later een mooi kasteel werd waar de voorlopers van ons hedendaagse koningshuis woonden. Waar natuurlijk veel adel op af kwam en handige ambachtslieden. Want Breda was een tijd ‘the place to be’. Die Tolbrug was een belangrijk ‘economisch infuus’: de continue geldstroom die Breda tot ontwikkeling en grote welvaart bracht.

 

Eeuwen later, toen de Mark al ver was dichtgeslibd en auto’s en treinen de rol van de vrachtschepen overnamen, haalde Breda nog een paar keer een ‘economisch infuus’ in huis. Welke? Dat vertel ik je nog. Maar ga er maar van uit dat Breda ‘spoort’. Al ruim 1000 jaar. Daarom dus.

 

walter

 

 

 

Walter van de Calseyde heeft als tekstschrijver en cultuurliefhebber meegewerkt aan een tiental boeken over Breda, zoals ‘Breda na 750 jaar’, Havenboek’, ‘Breda buiten’ en ‘Breda in kaart’. In 2016 verschijnt het boek ‘Breda spoort’ over de ontwikkeling in en om de Spoorzone.

 

 

 

 

Leerjaar 4 + 5 vwo

Pepijn Reeser – Onderzoeken en schrijven na de middelbare school

 

In 2011 bezocht ik voor het eerst in mijn leven Suriname. Ik raakte gefascineerd door de verhouding tussen Nederland en de voormalige kolonie en de uiteenlopende manieren waarop in beide landen naar de president Desi Bouterse wordt gekeken. De afgelopen jaren zocht ik verder, naar hoe ik Bouterse en het Surinaams-Nederlandse verleden zou moeten zien. Deze zoektocht leverde een boek op, dat  net is uitgekomen.

 

Pepijn Reeser

 

 

Schrijven en onderzoek doen vormen twee belangrijke elementen in mijn leven. Als ik terugkijk op wat ik tot en met mijn dertigste heb gedaan is dat gelukkig niet het enige en heb ik ook de media en journalistiek verkend. Zo werkte ik mee aan Het Klokhuis en richtte ik een tentoonstelling voor een museum in, werkte ik met kunstenaars.  Ik ben blij om te zien dat onderzoeken en schrijven op deze middelbare school al veel aandacht krijgt. Daarom hoop ik jullie te kunnen inspireren en te vertellen over waar een goed verteller, schrijver of onderzoeker terecht kan komen. Natuurlijk ben ik benieuwd ook van jullie te horen.

 

Je kunt me vinden op MIJN WEBSITE.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Webdesign: Webgrades