Blog
17 april, 2015 - 02:37 | Reacties staat uit voor Aankondiging Orion Cinema voor klas 4 | Categorie: Docenten, Leerlingen, orion cinema 

Films die je niet verwacht, of die bekende film die je net even op een andere manier bekijkt, dat is Orion Cinema. Klas vier kijkt aanstaande vrijdag Alleman van Bert Haanstra.

Alleman is een klassieke, Nederlandse, en veelgeprezen documentaire. De vraag in de documentaire is eigenlijk wie zijn wij, Nederlanders. Denk aan beroepen en karakteristieken van het volk.

 

 

 

alleman_belgian

 

De film was destijds een bioscooptopper en won veel prijzen. En met zijn volgende film, Glas, won Haanstra een Oscar voor beste buitenlandse film. Waarom is het zo’n goede docu? Een zwart wit, dmv voiceover  ingesproken tijdsdocument, is dat niet saai? Een spiegel van de tijd, waarin duidelijk wordt hoe men op dat moment naar zichzelf kijkt. Het land, de mensen, de geschiedenis. Voor het eerst werden mensen ongemerkt opgenomen, dat was toen heel vreemd.

 

Wat zegt het over ons, het Nederlandse volk? Een goede reflectievraag. Het levert mooie en vooral echte beelden op, maar deze lijken soms een andere wereld door de verschillen tussen 50 jaar geleden en nu.

 

Hieronder de trailer:

Docenten en ouders zijn welkom. Tot vrijdag!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Webdesign: Webgrades