14 april, 2015 - 08:23 | Reacties staat uit voor Terugblik Studium Generale: Google en Youtube | Categorie: dance4life, Dashboard, Leerlingen, Ouders, Studium Generale

Door Manou, klas 1b.

Plinck, Manou

Op onze school krijgen wij regelmatig Studium Generales over verschillende onderwerpen.  Vorige week vrijdag 10 April hebben we er een gekregen van Annámaria Paisz over de veiligheid en eerlijkheid van Google en YouTube. Annámaria komt hier vaker. Bijvoorbeeld geeft ze hier op school ook een keuzecursus Creativiteit. Het onderwerp verschilt elke keer weer en het is heel interessant. Sommigen vinden dat niet maar dat is dan hun mening.

paizs

Ze begon met zichzelf voor te stellen en een kleine introductie over wat ze allemaal ging vertellen. Ze stelde ons ook regelmatig vragen zodat we onze aandacht erbij konden houden. Dat is wel gelukt want daardoor ben ik zelf meer gaan nadenken en meer mee gaan doen met de ‘les’. Het ging onder andere over dat Google alles kan zien wat je intikt en opzoekt. Ook zou het je gegevens kunnen doorverkopen. Dat doen ze meestal ook. Ze heeft vertelt over wat cookies precies zijn en wat ze doen, welke programma’s je ertegen kunt inzetten heeft ze ook verteld. Dat vind ik wel fijn want het idee dat iemand mee kan kijken met wat ik doe vind ik best wel eng eigenlijk. Al helemaal dat ze al mijn gegevens zouden kunnen doorverkopen aan de hele wereld zowat! Ik had niet gedacht dat Google zoiets zou doen en ben nu veel voorzichtiger geworden in wat ik allemaal invoer als ik een account moet aanmaken.

google

yt

Door Giullia, klas 1b

Heystee, Giullia

Mijn verwachtingen van deze Studium Generale was dat we vooral zelf op onze laptop dingen op moesten gaan zoeken. Ook dacht ik dat we dan gingen bespreken wat we hadden gevonden. Op deze manier leek het me niet echt een leuke studium generale. Het ging heel anders! Ik vond het een hele leerzame en leuke middag, omdat het een onderwerp van nu is. De jeugd van nu, waaronder wij, groeit op met Google en YouTube. We kunnen eigenlijk niet meer zonder. Maar eigenlijk heel weinig kinderen weten hoe Google en YouTube nou in elkaar zitten.

Het ging dus over Google en YouTube achter de schermen. Er werd uitgelegd hoe alle dingen een beetje werkte en waar Google en YouTube geld mee verdienden. Ook hebben we een vraag en antwoord spel gespeel. De ene helft van de klas was Neanderthaler en de ander helft bestond uit kinderen uit het nu. De kinderen uit het nu moesten de Neanderthalers uitleggen  wat Google was. Stel je voor hoe jij dat doet!

goog

Ik heb verder geleerd dat Google en YouTube van het zelfde bedrijf zijn. Ook heb ik veel geleerd over hoe het nou in elkaar zit. Zo weten Google en YouTube altijd wie jij bent, ook als je niet ingelogd bent. Ook ben ik nu veel voorzichtiger geworden met gegevens ergens invullen of een account aanmaken. Conclusie: Google en YouTube zijn helemaal niet zo veilig en makkelijk als wij denken. Er komt veel meer bij kijken.

De studium generale was veel interessanter dan in dacht. We hebben veel zitten discussiëren en mochten gewoon vragen stellen. Ik vond het een hele leuke studium generale. Zeker een aanrader!

P.S. 1 De volgende ronde Studium Generales is op 22-5. Klas 1a is dan aan de beurt om met Annamaria dit thema te behandelen. De overige sprekers en thema’s volgens spoedig.

P.S. 2. Docent Annamaria is bekend van de keuzecursus creativiteit. Hier kun je meer over haar vinden:  http://annamariapaizs.com/