02 april, 2015 - 10:48 | Reacties staat uit voor Het waarom van Breda – aankondiging Studium Generale voor leerjaar 2, 10-4-2015 | Categorie: Dashboard, Docenten, Leerlingen, Ouders, Studium Generale

Het waarom van Breda.

Ja, waarom? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een stad bestaat. Ergens ligt. In leven blijft. Groeit en bloeit. Maar voor alles is wel een oorzaak of een reden. Ook voor Breda.

images (1)gletsjernhm

20.000 jaar geleden is dat al begonnen. Massa’s ijs bedekten de Noordzee. Mammoeten en neanderthalers liepen te voet naar wat nu Engeland heet, en terug. Gure poolwinden bliezen heel veel zand richting het huidige Nederland. Zo ontstond bijvoorbeeld een hoop zand van een meter of 4 hoog ten oosten van de Mark.

Jagers, vissers en verzamelaars van alles wat eetbaar was, kenden al de twee belangrijkste voorwaarden om een aangenaam leven te leiden: voldoende drinkwater en droge voeten. Daarom was die hoop zand bij de Mark zo aantrekkelijk voor een aantal van hen om er te blijven. Er een hutje te bouwen en later een boerderij, want de grond was er ook nog eens vruchtbaar. Zo is Breda begonnen.

images

En toen? Toen kwamen er slimme en machtige mannen die besloten om tol te gaan heffen bij een van de weinige plaatsen waar je de Mark kon oversteken. En die deze bijzonder winstgevende plek beschermden vanuit hun stevige burcht. Die later een mooi kasteel werd waar de voorlopers van ons hedendaagse koningshuis woonden. Waar natuurlijk veel adel op af kwam en handige ambachtslieden. Want Breda was een tijd ‘the place to be’. Die Tolbrug was een belangrijk ‘economisch infuus’: de continue geldstroom die Breda tot ontwikkeling en grote welvaart bracht.

2320

Eeuwen later, toen de Mark al ver was dichtgeslibd en auto’s en treinen de rol van de vrachtschepen overnamen, haalde Breda nog een paar keer een ‘economisch infuus’ in huis. Welke? Dat vertel ik op 10-4-2015 aan de leerlingen van klas 2. Maar ga er maar van uit dat Breda ‘spoort’. Al ruim 1000 jaar. Daarom dus.

1361154046

Walter van de Calseyde heeft als tekstschrijver en cultuurliefhebber meegewerkt aan een tiental boeken over Breda, zoals ‘Breda na 750 jaar’, Havenboek’, ‘Breda buiten’ en ‘Breda in kaart’. In 2016 verschijnt het boek ‘Breda spoort’ over de ontwikkeling in en om de Spoorzone.

walterdownload

Ouders die aanwezig willen zijn wordt verzocht een mail met opgave van aantal personen te sturen naar e.denessen@orionlyceum.nl