25 maart, 2015 - 10:53 | Reacties staat uit voor Fietsen, mandjes en parkeren: probleem of grap? | Categorie: Geen categorie

Moeten we lachen of huilen als we naar fietsenstallingen kijken? Op het station van Breda zie je wat het op kan leveren als er te weinig parkeerplekken plekken zijn. Er moet streng worden gecontroleerd, anders struikel je over de fietsen. En ook: mensen moeten nu eenmaal hun fiets kwijt, zeker op een station.  Op ons eigen schoolplein zien we dat soms ook. Toch is er meer logica dan ‘er is te weinig plek, dus wordt het een rommel’. Dit artikel van de humoristische site De Speld leert ons dat we ook naar onze eigen parkeergedrag en vooral, de mandjes voor op onze fietsen mogen kijken. De boodschap?  Hoe parkeer jij je fiets? Hinder je anderen omdat jij jouw vervoermiddel kwijt moet?

LINK naar http://speld.nl/2015/03/25/mandjes-op-fietsen-hoe-kon-het-zover-komen/

Mandjes

Voor veel mensen is het een herkenbaar probleem: u denkt dat de fietsenstalling nog voldoende ruimte biedt, maar dan ziet u wat er echt aan de hand is. Fietsen met mandjes. Ze nemen stuk voor stuk drie plaatsen in beslag. U bent niet alleen.

Willem Staal forenst dagelijks tussen Amsterdam en Almere: “Als het gaat om mandjespreventie neemt niemand verantwoordelijkheid. Ouders vinden het een taak van de school, de school wijst naar de ouders. Ondertussen zien kinderen mandjes op de fietsen van hun ouders en leraren. Hoe kun je dan verwachten dat zij hun stuurtje maagdelijk houden?”

Harry Vaandrager, stallingbeheerder in Haarlem, staat machteloos: “Ik zie mensen zonder toekomstperspectief die denken ‘dan maar een mandje’.” Mensen met een fiets met een mandje gaan sneller over tot de aanschaf van een bakfiets, is de ervaring van Vaandrager: “Als dit zo doorgaat, hebben we straks een verloren generatie van mandjes en bakken.”

Astrid (49) werd slachtoffer van de machtige mandjeslobby. Ze schreef het boek ‘Memoires van een luie trut’ om andere fietsers te waarschuwen: “Aanvankelijk denk je: handig, nu kan ik mijn spullen kwijt zonder een tas te hoeven dragen. Later zag ik de keerzijde. Mensen die hun trein misten of onnodig ver moesten lopen. Door mijn mandje. Ik kon dat niet meer aan mijn kinderen uitleggen.”

De gemeente Nijmegen heeft inmiddels maatregelen genomen. Fietsen met mandjes mogen de stad niet meer in. “Draconisch,” erkent burgemeester Hubert Bruls, “maar we kunnen niet langer wegkijken. De mandjes kosten de samenleving op jaarbasis circa drie miljard euro per huishouden. Dat ik daarmee overdrijf, doet niets af aan de ernst van het probleem.”