12 februari, 2015 - 11:00 | Reacties staat uit voor ‘Duurzaam’ uitstapje Antwerpen: Eco-huis, No Waste Shop en Exki-shop | Categorie: Duurzaam, Leerlingen, Maatschappelijke Stage

Eindelijk kregen Mark en Thijs hun beloning. Of eigenlijk bekroning. Voor hun duurzame maatschappelijke stage een poosje geleden werden de heren al gehuldigd met een certificaat, maar er kwam nog meer.

image (7)

Samen met andere scholieren werd hen een duurzaam uitstapje beloofd. Vorige week donderdag was het zover.Die dag bestond uit het in de kou en met wat gladheid vertrekken naar Antwerpen voor rondleiding en gesprek in het Eco-huis in Antwerpen, een bezoek aan de No Waste shop en het goed uit de ogen kijken bij de groene fastfoodketen Exki. De eerste, snelle en algemene rondleiding in het Eco-huis, beviel goed. Daarin kwamen onderwerpen als stadsklimaat, isolatie, energie, luchtcirculatie, stadslandbouw en water voorbij. Het bleef niet alleen bij beeld en geluid, er werd ook geproefd van ” kraantjeswater”  en flessenwater om met elkaar iets te zeggen over smaak, prijs en milieubelasting.

ecohuis_0IMG_9082

Uitgerekend de leerlingen van het Orion Lyceum vonden het geen bezwaar om op een fiets te demonstreren hoeveel energie er komt kijken bij een huishouden. Dat laatste was misschien nog wel de grootste eye-opener. Het gezinshuishouden als metafoor voor het schoolhuishouden. Wat gebeurt er als je 1 WC moet schoonhouden? Wat zou er dan op school gebeuren als je er een heleboel moet onderhouden? En waarom hanteer je in de thuissituatie een soort milieuregels en waarom zou je dat op school niet doen? Uiteindelijk vonden de leerlingen, zo bleek uit een afrondend gesprek, dat het bezoek had geleid tot een zekere ” reset”  van het denken over duurzaamheid en milieu. Veel was al bekend maar door de overzichtelijke rondleiding en vooral ook de logische ordening ontstond er nieuw inzicht en ook bewustwording. Het was voor de leerlingen niet moeilijk om geïnspireerd ideeën aan te dragen voor activiteiten op de eigen school.

IMG_9088

Wat dat betreft waren Thijs en Mark ook wel nuchter over hun eigen situatie op het Orion Lyceum. Daar liggen veel uitdagingen. Zoals het leerlingen van het Orion Lyceum betaamt hadden Thijs en Mark ook een eigen onderzoeksplan en zoals het hoort bij dit soort excursies was daar ruimte voor. Eigen verantwoordelijkheid eerst. Er is een paar keer gefluisterd tijdens deze excursie dat het toch wel mooi zou zijn als thema’s als duurzaamheid binnen een nieuw schoolgebouw juist op het Orion Lyceum in aanloop naar een spiksplinter nieuw gebouw een stevig accent zouden krijgen.

IMG_9095IMG_9091