08 december, 2014 - 06:28 | Reacties staat uit voor Leerjaar 1 filosofeert op straat. | Categorie: Dashboard, Docenten, Leerlingen, Ouders

Filosofie is iets wat het best op straat in de praktijk kan worden gebracht. Socrates bedacht het al zo, vragen stellen over het leven doe je tijdens het leven, en wel aan iedereen. Voor het vak Levenskunst zijn de leerlingen uit de eerste klassen met die insteek bezig geweest met ‘de grote vragen’. Oftewel wat Levenskunst nu eigenlijk is en waar een goed leven uit moet bestaan. En dan de straat op. Gaaf toch?

Deze antwoorden, op de vraag naar wat leven en levenskunst moet zijn, kwamen naar voren.

1. Het leven moet Mooi zijn, schoonheid bevatten.
  2. Het leven moet Goed zijn en rechtvaardig.
  3. Het goede leven heeft vaardigheden nodig, en wij mensen moeten vaardigheden ontwikkelen om ”Goed” te kunnen leven.

klas

Vervolgens zijn de leerlingen gaan beoalen wat de mens wil met zijn/haar leven.

‘De mens wil:

-Geluk

– Liefde

– Tevreden zijn met zichzelf en het eigen leven

– Grip hebben op zijn/haar leven

– Zichzelf ontplooien.

Et voila!. Met deze wijsheden uit de filosofieles zijn de kids een interview gaan voorbereiden. En de straat op gingen ze, vragen stellen in Hoge Vught !

straat

Leerlingen stelden vragen als: ‘’Wat vind u van uw leven?’’

straat2

‘’Wat is voor u de kunst van het leven?’’

hv

“Wat betekent voor u het meeste in uw leven?’’

‘’Wat is het mooiste wat u ooit heeft ervaren?’’

hv2

‘’Wat maakt u anders dan andere mensen?’’

‘’Op welke vaardigheden bent u trots?’’

hv3

‘’Bent u gelukkig?’’

– Filosofie in de praktijk! Denk jij hier wel eens over na?