11 september, 2014 - 08:48 | Reacties staat uit voor Persoonlijk leren wint terrein op scholen en in media. | Categorie: Dashboard

9200000011326299

Via de Correspondent (decorrespondent.nlhttps://decorrespondent.nl/1652/Podcast-Voor-meester-Bart-kan-het-onderwijs-niet-persoonlijk-genoeg-zijn/38945031048-c986497d)

Meester Bart Ongering is 32 jaar en geeft Engels.  Hij verzamelt bijzondere uitspraken van zijn leerlingen. Wat leerlingen zeggen, doen en meemaken is volgens namelijk Bart belangrijk. Belangrijker dan alleen kennis overdragen? Soms wel. Bijvoorbeeld om de leerling echt te leren kennen en de verschillen in de klas goed te kunnen zien. Luisteren is dus niet iets van alleen de leerling maar ook van de docent. Een sleutel om verbinding aan te gaan, zo zou je het kunnen noemen. En vaak spreken leerlingen zo treffend in hun eigen woorden, dat je er niet omheen kunt. Waarheden waar volwassenen uren over moeten vergaderen rollen er bij leerlingen gewoon tussendoor uit. Bijvoorbeeld:  ‘Ik heb ADHD. Verder ben ik gewoon een normaal kind.’ —D, 14 jaar. Strik er om en aan de muur hangen!

Bart waardeert spontaniteit. Het is een kwaliteit die we onderweg naar volwassenheid vaak kwijtraken. Dus heeft hij er aandacht voor in de klas. Bart luistert niet alleen, hij wil ook echt met het kind in gesprek. Persoonlijke aandacht helpt dus en je moet er de tijd voor nemen. Hieronder een paar interessante links.

Bart bewaart de uitspraken HIERRR

Bart schrijft columns in de Spits. (Lees de columns in Spits HIER)

Nieuwssite De Correspondent hield een interview met hem. Dat kun je hieronder terugluisteren en de tekst is te lezen op De website van De Correspondent.