28 april, 2014 - 10:29 | Reacties staat uit voor Orion ontmoet de Dalai Lama | Categorie: Geen categorie

dalai_lama

Aanstaande maandag 12 mei is er in Rotterdam een bijzondere bijeenkomst, waar onder andere de Dalai Lama zal spreken. Het gaat om het Education of the Heart symposium. Samen met leerlingen en personeel van het Mencia, Markenhage en de International School zal er een delegatie vanuit Orion te gast zijn. Het gaat om Thijs, Sijtje, Stef, Pim, Kim B, Lena, samen met Rudy, Floor, Peter en Erik.

We zijn bijzonder vereerd. Natuurlijk zullen we nog van ons laten horen, na afloop, maar ook tijdens het symposium zelf. Aan Orion werd de vraag gesteld in hoeverre er al sprake is van educatie van het hart in de praktijk van ons onderwijs, en om daar kort iets over te vertellen. Dat doen we graag!

Education of the Heart?

Allereerst een quote van de Dalai Lama, die goed het thema van de bijeenkomst aangeeft: “Mijn hoop en wens is dat het formele onderwijs in de toekomst aandacht zal geven aan wat ik de ‘educatie van het hart’ noem. Ik ben optimistisch dat de tijd zal komen dat het vanzelfsprekend is geworden dat kinderen op school zullen leren over de noodzaak van innerlijke waarden zoals liefde, rechtvaardigheid en vergeving.

Ik zie uit naar de dag dat kinderen, als het resultaat van onderwijs op basis van de beginselen van reflectie, geweldloosheid en vreedzame conflictoplossing, meer bewust zullen zijn van hun gevoelens en emoties, en een grotere mate van verantwoordelijkheid zullen voelen voor zichzelf en voor de wereld om hen heen. Zou dat niet fantastisch zijn?”

Meer informatie over de Dalai Lama en zijn bezoek aan Nederland tref je HIER

Wat is dat (voor) een symposium?

De bijeenkomst bevat een gevarieerd programma dat draait om de vraag wat voor soort onderwijs er in Nederland nodig zal zijn voor leerlingen, studenten en managers zodat er een meer compassievolle en duurzame samenleving zal ontstaan. Het symposium is bedoeld voor beleidsmakers, wetenschappers, bestuurders, docenten, studenten, leerlingen, executives, vernieuwers en veranderaars in de onderwijsketen in de breedste zin. Naast het doorgronden van nut, noodzaak en waarde van dergelijk onderwijs, zullen bestaande en nieuwe initiatieven op het gebied van ‘Education of the Heart’ uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd om de deelnemers te inspireren en tot collectieve actie aan te zetten.

De website van Education of the Heart is HIER

Waarom Orion?

Dat Orion past bij de vraag naar onderwijs dat meer doet dan kijken naar de cijfers, is bekend voor wie iets meer weet van de school. En wellicht is dat het afgelopen schooljaar nog meer opgevallen. Met de ondertekening van het Handvest voor Compassie door leerlingen en docenten, of de betrokkenheid van Peter Leslie, die met 16 Guidelines, keuzecursussen Mindlab en the Ripple Effect, zijn we in ieder geval meer en meer bezig met het thema. Ger Rombouts, directeur van de Internationale school, heeft uiteindelijk nog een belangrijke bijdrage geleverd. Hij was bezig met de organisatie van het symposium en wist Orion als een van de Bredase scholen bij de bijeenkomst te betrekken.